Klasična glazba s puhačkim i tradicijskim instrumentima Kalamos kvinteta

GLAZBENE VEČERI KOD SVETOG JERONIMA“ NOVA TRADICIJA“
Ispred stare crkvice u Kaštel Gomilici sinoć je Kalamos kvintet održao koncert klasične glazbe i to na drvenim puhačkim glazbalima koji koriste jezičak ili pisak, i to na oboi, klarinetu,saksofonu, bas klarinetu i fagotu te maloj i veloj roženici. Riječ je o trećem koncertu koji se održao u sklopu Glazbenih večeri kod svetog Jeronima, pod vodstvom umjetničkog ravnatelja Festivala Mislava Režića.

Na pozornici ispred crkvice, posebno pripremljenoj za ovu prigodu, nastupili su pred gomiličkom publikom Katarina Grubić na oboi i engleskom rogu, Yaroslav Sadovyy na klarinetu i veloj roženici, Dominik Grgić  na saksofonu, Rude Mimica na bas klarinetu i basetnom rogu te Matko Smolčić na fagotu i maloj roženici.

Tu večer mogla su se čuti djela Luke Sorkočevića – Simfonija br. 4,  Slavka Zlatića – Balun,  Antun Sorkočević – Adagio (obr. B. Papandopulo), Borisa Papandopula  – Nadsviravanje,  Jose Maria Sanchez Verdu – Libro de Glosas,  Massima Brajkovića – Dobrinjske šurlice (alla balun), Ottorina Respighia  – Antički arije i plesovi, suita br. 2.

– Večeras nam je nastupio puhački kvintet Kalamos. Glazbenici su uglavnom iz Zagreba, Zagrebačke filharmonije. To je jedan malo moderniji sastav u zadnje vrijeme vrlo popularan u svijetu. I večeras smo čuli i neke instrumente hrvatske tradicije i zapravo radi ovog koncerta smo i cijeli ovogodišnji festival Nova tradicija – kazao je Mislav Režić ravnatelj Festivala.

Kako nam je kazao Yaroslav Sadovyy, klarinetist koji je autor svih transkripcija za Kalamos kvintet, instrument hrvatske tradicije koji je korišten na koncertu je vela i mala roženica.

Naime, Kalamos kvintet prvi je i jedinstveni takav sastav u široj regiji. Osnovan je 2013. godine u Zagrebu te u kratkom vremenu ostvaruje niz recitala na važnim pozornicama diljem Hrvatske. Članovi ansambla surađuju s vodećim orkestrima, kazališnim kućama, angažirani su u području glazbenog obrazovanja, studijskoj i festivalskoj produkciji. Bogato pojedinačno glazbeno iskustvo, širok spektar glazbenih ukusa te usavršavanje i studiranje kod vodećih svjetskih glazbenih umjetnika, čini ovaj kvintet jednim od vodećih puhačkih glazbenih sastava u Hrvatskoj.

Dodajmo, kako novi tip ansambla uskoro dobiva priznanje ozbiljne kritike, a ugledni ga časopis Times proglašava najboljim novim glazbenim formatom na svijetu.

 

Tekst i slike preuzeti s http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/56583-klasicna-glazba-s-puhackim-i-tradicijskim-instrumentima-kalamos-kvinteta-predstavljena-publici-u-gomilici

Be the first to comment

Leave a Reply