U udruzi Sveti Jeronim obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Korisnici Dnevnog boravka za starije osobe u udruzi Sveti Jeronim danas su se okupili u Kaštel Gomilici kako bi obilježili Međunarodni dan starijih osoba. Uz domaćine Srećka Radana, Nadu Brnas i Bernardu Janković, umirovljenike je pozdravio gradonačelnik Denis Ivanović te su im se poticajnim riječima i riječima ohrabrenja obratile psihologinje Doris Grgurin i sociolog Carmen-Lee Miletić. 

– Mi imamo široku lepezu socijalnih usluga koje pružamo starijem stanovništvu. To su programi Pomoć u kući, Dnevni boravak, u novije vrijeme program u partnerstvu s Gradom na izvaninstitucionalnoj podršci, tako se u biti program zove. Potom Aktivno starenje u partnerstvu sa udrugom Mi gdje je cijeli spektar radionica i još jedan projekt koji je došao svome kraju, nadam se da će ga Ministarstvo produžiti, a to je program Zaželi pomoć u kući – kazao je Srećko Radan predsjednik udruge Sveti Jeronim dodavši kako svake godine na današnji dan im u posjet dođe gradonačelnik Denis Ivanović te uputi nekoliko riječi osobama životne starije dobi.

Ivanović je okupljenima ponajprije čestitao Dan starijih osoba te se osvrnuo na provođenje programa i projekata koje Udruge već desetu godinu provodi u suradnji s partnerima.

– Što se tiče osoba treće životne dobi ja vjerujem da smo mi uistinu dosta učinili, ja sam jako zadovoljan, provodimo niz programa, niz projekata i svi ti projekti su iz dana u dan kvalitetniji i sve popunjeniji s više sadržaja. I sam sam sudionik svih ovih procesa unutar Udruge, prije kao predsjednik, a danas kao član Udruge i mislim da napredujemo. U konačnici vi ste ti koji će te to ocijeniti i reći je li to tako ili nije. Ono što mene najviše veseli je što ovdje među vama vidim osobe koje su u udruzi od samoga početka – kazao je Ivanović te izrazio nadu da je kroz djelovanje Udruge doprineseno kvaliteti života starijih osoba. 

– Osobe treće životne dobi su osobe s puno mogućnosti i razloga za veselje jer je to vrijeme razmišljanja o životnim postignućima, a ujedno je to prilika da se ljudi i dalje razvijaju, uče i istražuju nešto novo. Vi ste stupovi našeg društva, vi nosite tradiciju i sve vrijednosti koji mi mlađi moramo učiti od vas – kazala je sociologinja Carme-Lee Miletić kazavši kako  je d danas svaka sedma osoba u razvijenom svijetu starija od 65 godina te da je samo oko dva posto hrvatskog stanovništva smješteno u Domove za starije i da to nije veliki broj te da je to lijepo za čuti.

Poticajne riječi uputila je i psihologinja Doris Grgurin kazavši kako je važno obilježiti Međunarodni dan starijih osoba jer svi plovimo prema tome te da je za takve osobe važno da su u društvu, a ne da su izolirani.

– Životni stil koji ste vodili prije jako utječe na ono što se čini u dobi kad smo malo slabijih tjelesnih sposobnosti i to ne znači da su vam pale psihičke i duševne sposobnosti. Želim vas ohrabriti, jer uvijek je dobro tražiti savjet bilo u krugu obitelji, bilo na našim sastancima u Dnevnom boravku ili u ovakvim prilikama – kazala je Grgurin i napomenula da nije dobro raditi usporedbe s prošlošću na način da im je nekada bilo dobro, da je to bilo najljepše vrijeme, vrijeme poštenja, druženja, rada i slično, jer kako je kazala nije dobro žaliti nad sobom i nad društvom.

Grgurin je preporučila da je jako dobro pripremati se za starost te se uključiti u projekte i programe koje organiziraju udruge za osobe starije životne dobi, poput udruge Sveti Jeronim.

–  U ovih deset godina stvorila se jedna, da kažem, navika, ako ne i potreba dolaska u Dnevni boravak na razne aktivnosti. I to kako kome koja aktivnost odgovara i kako se tko usudi nešto novo naučiti i pokrenuti se. Osim izleta, tu su i radionice u koje se svi vrlo rado uključuju i u tim radionicama nešto se novo i naučilo bez obzira na drhteće ruke, na loš vid, na loš sluh. Svatko je našao nešto za sebe, gdje je u društvu svojih prijatelja i poznanika i time sam ponosna – kazala je Nada Brnas voditeljica Dnevnog boravka za osobe treće životne dobi udruge Sveti Jeronim.

Da su programima i projektima zadovoljni te da ih to pokreće i ispunjava potvrdile su i same korisnice.

– Ja sam korisnik od samog početka i da mi nije bilo korisno, lijepo i interesantno sigurno ne bih deset godina tu dolazila. Odlične su bile i radionice koje su se provodile zadnje vrijeme koje je organizirala naša Bernarda Janković, pa onda izleti, pa druženja i izvan Dnevnog boravka i tu treba pohvaliti djelatnost Udruge – kazala je Emilija Borić i dodala da joj je jako žao što im se na izletima i radionicama ne pridružuju i osobe iz drugih Kaštela.

Pozitivne dojmove iznijele su i ostale korisnice među kojima su bile Zita Šarić, Katarina Damjanov i  Anka Palada govoreći kako su zahvaljujući programu i aktivnostima udruge Sveti Jeronim zadovoljne i sretne jer imaju priliku za svakodnevno druženje.

Dodajmo, kako će osobe starije životne dobi iz Kaštela, Međunarodni dan starijih osoba obilježiti i večernjim druženjem uz pjesmu i ples koja je organizirana za sve udruge umirovljenika s područja grada, u 19 sati u hotelu Kastel u Kaštel Lukšiću.

Tekst i slike preuzeti s http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/57634-u-udruzi-sveti-jeronim-obiljezen-medunarodni-dan-starijih-osoba

Be the first to comment

Leave a Reply