Udruga sv. Jeronim dobitnica Državne nagrade za humanitarni rad u 2018. godini

U ponedjeljak, 10. Prosinca 2018. godine u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održana je Svečana sjednica Odbora za dodjelu Državne nagrade za humanitarni rad i dodjela Državne nagrade za humanitarni rad u 2018. godini.

Državnu nagradu za humanitarni rad u 2018. godini, na prijedlog Odbora za dodjelu Državne nagrade za humanitarni rad, u kategoriji Nagrada za životno djelo dobio je g. Josip Petrač iz Zagreba, a Godišnje nagrade dodijeljene su Caritasu Zadarske nadbiskupije iz Zadra, Udruzi Sv. Jeronim iz Kaštel Gomilice i g. Željku Đekiću iz Vukovara.

U obrazloženju nagrade stoji da Udruga Sv. Jeronim iz Kaštel Gomilice, djeluje 15 godina – na području demografske političke kulture, gospodarstva, kulture i umjetnosti, ljudskih prava, međunarodne suradnje, socijalne zaštite i zaštite zdravlja ljudi. Od početka djelovanja Udruga sv. Jeronim nastoji pomagati društvenoj zajednici, s osobitim naglaskom na socijalno osjetljive skupine, što je pokazala nizom provedenih akcija usmjerenih na pomoć potrebitima, bilo da se radilo o bolesnim osobama, osobama slabijeg imovinskog stanja (koje su živjele u neprimjerenim uvjetima, na rubu egzistencije), osobama s invaliditetom, starijim osobama i beskućnicima. U svojim dosadašnjim aktivnostima Udruga se dokazala kao pravi pokretač entuzijazma, plemenitosti i dobrote, ne samo u lokalnoj zajednici, već i šire. Zahvaljujući predanosti svojih zaposlenika i entuzijazmu preko 100 volontera, Udruga je vrlo aktivna u lokalnoj zajednici, na području grada Kaštela, kroz pružanje socijalnih usluga kroz program Pomoć u kući i dnevni boravak za starije osobe, pružanje usluge smještaja kroz Prihvatilište za beskućnike – za socijalno ugroženo stanovništvo, rad s djecom kroz radionice, te kulturno – umjetnički amaterizam, gdje je važno istaknuti djelovanje Klape sv. Jeronim. Od 2010. godine do danas Udruga je organizirala i provela niz humanitarnih akcija koje ju čine prepoznatljivom u zajednici, a ovom prigodom spomenuti ćemo samo neke:
– Humanitarna akcija „Za Zaru Livaju“ (2014.), provedena je s ciljem prikupljanja sredstava za liječenje u Austriji teško bolesne, male Zare Livaja iz Kaštel Kambelovca (prikupljeno je 230.000,00 kn).
 – Humanitarna akcija „Za obitelj Tuzlak“ (2016.), imala je za cilj prikupljanje sredstava za obnovu i opremanje derutne kuće osmočlane obitelji Tuzlak iz Kaštel Starog, koja ima šestero djece, od kojih je dvoje teško bolesno. Obitelj nema prihoda za život, pomažu im prijatelji i mjesni župnik.
– Humanitarna akcija „Za Ivanu Boras (2017.), jedna je od značajnijih humanitarnih akcija u kojoj su prikupljana financijskih sredstava za liječenje teško bolesne gospođe Ivane Boras iz Kaštel Kambelovca, majku četvero malodobne djece (prikupljeno je preko 500.000,00 kn). Udruga i danas, nakon smrti gospođe Boras, pomaže njezinoj djeci u materijalnom smislu, te im pružaju pomoć vezanu za školovanje i boravak u vrtiću.

U nizu humanitarnih aktivnosti koje je Udruga organizirala, svakako se ističe tradicionalna humanitarna akcija „I njima je Uskrs“, koja je po šesti puta organizirana u mjesecu ožujku 2018. godine. Cilj akcije je prikupljanje materijalnih dobara (prehrambeni artikli i higijenske potrepštine) za potrebe korisnika Prihvatilišta za beskućnike u Kaštel Gomilici i socijalno ugrožene obitelji s područja grada Kaštela. U akciji je prikupljeno više tona hrane i sredstava za higijenu, koji su u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Split – Podružnica Kaštela, podijeljene potrebitim obiteljima na području grada Kaštela, njih stotinjak.

No, ljubav i briga za bližnjega i čovjeka u potrebi, u Udruzi Sv. Jeronim, ogleda se i u prikupljanju donacija za realizaciju različitih aktivnosti i projekata. Tako su, 2011. godine, iz prikupljenih donacija, u iznosu od 18.000,00 kn, izgradili novi dom baki Milki Sokol-Pavić i njenom bolesnom 35-odišnjem sinu, koji su na Kozjaku živjeli u neprimjerenim uvjetima za život – u štalici, bez vrata, struje, prozora i vode. Angažmanom dobrih ljudi preuređen je postojeći prostor, tako da je baka Milka dobila mali stan sa dvije spavaće sobe.

Svakako je važno istaknuti da je udruga Sv. Jeronim u zajednici prepoznata kao nesebična podrška radu i djelovanju, različitim ustanovama i udrugama na području grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije, pomažući u provedbi njihovih projekata i aktivnosti. Sinergijsko djelovanje na polju humanitarnih aktivnosti Udruga je razvila sa Županijom Splitsko-dalmatinskom, Gradom Kaštela, Centrom za socijalnu skrb Split – Podružnica Kaštela, Slobodnom Dalmacijom, Crvenim križem Kaštela, kaštelanskim osnovnim školamai vrtićima, itd.

Za svoj rad i djelovanje, Udruga Sv. Jeronim dobila je niz priznanja, plaketa i zahvalnica. Njihova briga za „ranjive ljude“ prepoznata je i u njihovom Gradu, te su 2012. godine, povodom obilježavanja dana Grada Kaštela, dobili „Skupnu nagradu Grada Kaštela za 2011. godinu“ – za osobit doprinos u organiziranju i sudjelovanju u kulturnim i humanitarnim događanjima i nesebičnu skrb o starim i nemoćnim osobama“.

Nagrada nam dolazi nakon 15 godina rada i djelovanja Udruge i svakako nam služi kao poticaj za sva daljnja nastojanja u pomoći marginalnih skupinama.

U nastavku možete poslušati i gostovanje našeg predsjednika gdina. Srećka Radana na Hrvatskom katoličkom radiju, u emisiji „Na valovima dobrote“ koja je vođena povodom dobivanja nagrade.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply