2001. – 2010.

2001. – 2002.

Početkom 2001. godine skupina mladih iz Gomilice, Denis Ivanović, Srećko Radan, Snježana Serezlija, Marija Vučica, Petar Serezlija i ostali, došli su kod predsjednika mjesnog odbora Ante Mravka i tadašnjeg gradonačelnika Ante Sanadera, tražeći da ih podrže u njihovom radu za boljitak mjesta.

Pošto su dobili potpunu podršku, odmah su krenuli s akcijama čišćenja mjesta i uređenjem plaža Torac i Kamp. Tih godina, jasno, uključili su se i mnogi mještani u uređenje plaža, a poseban doprinos u uređenju plaže Kamp dao je g. Mate Krivić. 

Nakon toga su u suradnji sa mjesnim odborom i KUD-om 7 Kaštela, 03. kolovoza na plaži Torac organizirali ribarsku feštu, pod nazivom Gomilička fešta, na kojoj su nastupili Nenad Kero, KUD Pazin i KUD 7 Kaštela koji je posebno pratio i podržavao rad ovih mladih ljudi.

Također i godinu poslije se održavaju iste akcije, te se ponovno u suradnji s mjesnim odborom 03. kolovoza organizira Gomilička fešta, gdje opet program upotpunjava KUD 7 Kaštela sa svojim gostima, te mlada rock grupa iz Splita. 

Svakako, treba napomenuti, da su se u organizaciju fešta rado uključivali i ostali mještani, a posebnu pomoć bi uvijek dali gomilički vatrogasci.

2003.

Nakon uspješne dvije godine rada u mjestu došlo se na ideju da se osnuje udruga mladih, i tako je 25. lipnja 2003. održana osnivačka skupština, te je osnovana udruga Sveti Jeronim.

Te iste godine organizirala se  Gomilička fešta, koja se trebala održati 19.srpnja, ali zbog tragične smrti jednog mladića iz mjesta, održana je tjedan kasnije, 26. srpnja, na kojoj su nastupili plesna skupina Spin, mlada gomilička nada Giovanni i popularna grupa VIVA.

Na jesen 2003. udruga je dobila na korištenje prostor pored pošte u Gomilici, koji su članovi udruge kompletno uredili postavljanjem knaufa i pločica, te kasnije i nabavkom namještaja.

 

2004.

25. lipnja, na svoju prvu godišnjicu, članovi novoosnovane udruge i ostali mladi iz župe sa župnikom Don Božom Renjićem odlaze na hodočašće u Međugorje potražiti duhovno ispunjenje za nove planove i pothvate.

10. srpnja, Gomilička fešta ovaj put je održana ispred kule Kaštilac, pod nazivom „Pismom kroz Dalmaciju“, gdje su nastupili KUD 7 Kaštela, KUD župa Bagalović – Krvavac, djeca hrvatskih iseljenika iz grada Seatle u Americi, te gomilički zet Hari Rončević.

U ovoj ne baš lakoj organizaciji, posebno se istaknuo g. Ilija Pašalić, koji je montirao pozornicu u moru.

25. srpnja, članovi udruge uključili su se u organizaciju mlade mise Don Jakoslava Banića.

05.kolovoz, Povodom 80-te godišnjice nogometnog gomiličkog kluba GOŠK, udruga zajedno s klubom organizira koncert grupe Dalmatino, na parkingu pored stadiona.

20. i 21. studenog članovi udruge su sa svojim prijateljima posjetili grad Vukovar i razrušenu crkvu Sv. Filipa i Jakova, gdje je predsjednik udruge dao  obećanje da će se od strane udruge pomoći u saniranju crkve.

 

2005.

28. travnja, udruga je u suradnji s HDZ-om Kaštela organizirala humanitarni koncert za obnovu vukovarske crkve Sv. Filipa i jakova, koji je održan u dvorani u Kaštel Starom, gdje su nastupili brojni izvođaći, a među njima Žera iz Crvene jabuke, Hari Rončević, Alen Nižetić, Jole, Ivo Amulić, grupa Dalmatino i grupa Viva.

Na koncertu je bio nazočan i vukovarski župnik Pater Slavko Antunović.

Prikupljeno je 20 000 kuna.

16. srpnja održana je Gomilička fešta na plaži Torac na kojoj je nastupila grupa Viva, a priređena je bila i bogata lutrija. 

 

2006. 

18. ožujka u suradnji sa likovnom udrugom Bunja, udruga je organizirala izložbu kamenih suvenira Ivana Boljata u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Na zamolbu udruge večeri dalmatinske pisme, udruga se uključila u organizaciju festivala dalmatinskih klapa u Kaštel kambelovcu kroz mjesece lipanj i srpanj.

07. srpnja po prvi puta je održana fešta pored plaže Kamp. Na fešti su nastupili klape 7 Kaštela i klapa Kaštilac, obadvije iz Gomilice, a u zabavnom djelu feštu je začinio Miro boem.

06. kolovoza, obzirom na uspjeh prve fešte na plaži Kamp, udruga je organizirala još jednu feštu na kojoj je za zabavu bila zadužena grupa Lido.

Nova generacija – „Svježa krv“

Nakon ovih nekoliko godina djelovanja, udruga se odlučila proširiti u svome djelovanju, te je uz nagovor predsjednika, udruzi pristupilo još mladih iz mjesta, među kojima su poseban doprinos dale Iva Barun, Sanja Lijović, Dijana Projić…

Studeni – Prosinac

Te naše sjajne cure pokreću sekciju likovnih radionica, u koju se uključuje veliki broj djece iz osnovne škole, na kojima se svake subote izrađuju razni božićni nakiti koji su se kasnije prodavali ispred crkve, a sav je prihod u suradnji sa župnikom Don Božom Renjićem, predan najsiromašnijim obiteljima u našem mjestu.

Tako je udruga osim novih mladih dobila i mladež udruge (osnovci)

17. prosinca sa novom svježom snagom, udruga je krenula u još nešto novo. Po prvi puta izvodi se božićni igrokaz pod nazivom Radosna vijest u župnoj crkvi, gdje su naši mladi glumci pobrali veliki pljesak.

U igrokazu su glumili Iva Barun, Ivan Čulić, Dijana Projić, Anđela Maleš, Denis Ivanović, Petar Pavić, Frane Smoljo, Nikola Jakić, Ivan Grbeša. Glas iz pozadine bio je Petar Serezlija, a cijelim scenarijem i režijom ravnao je Vlade Vanjaka.

2007.

11. veljače, po prvi puta članovi udruge izvode svoju točku, u tradicionalnoj karnevalskoj povorci u Kaštel Kambelovcu, pod nazivom Afera Brodosplit.

Sa istom točkom udruga je sudjelovala i u donjokašetlanskoj povorci nekoliko dana kasnije.

15. travnja članovi udruge ovoga puta izvode uskrsni igrokaz, pod nazivom suđenje Isusu, u župnoj

crkvi.Sada već uhodanu ekipu iz božićnog igrokaza, nadopunjuje još nekoliko mladih iz udruge, Dina, Anamarija, Toni, Ante, Stanko…

22. lipnja, održava se gomilička fešta, i ovog puta na plaži Kamp pod nazivom „dobro nam došlo lito“ uz grupu Lido.

Lipanj – Srpanj, Udruga ponovo sudjeluje u organizaciji festivala dalmatinskih klapa u Kaštel Kambelovcu, te predsjednik udruge Denis Ivanović postaje član organizacijskog odbora Večeri dalmatinske pisme.

06. srpnja održava se još jedna Gomilička fešta na plaži Kamp, na kojoj su nastupili klapa 7 Kaštela te duo Amor (Mate i Beka).

30. rujna, povodom blagdana sv. Jeronima u župnoj crkvi je  pjevao V.I.S. Bl. Ivan Merz

16.,17. i 18. studenog,  nekoliko članova udruge odlazi u posjet Vukovaru povodom godišnjice pada toga grada.

06. prosinca, na blagdan Sv. Nikole naše cure Iva, Kike i Dija, te momci Ante, Ivan, Stanko i Vlade, izvode kratki igrokaz u župnoj crkvi.

Na inicijativu Dine Radman, članice udruge, udruga se uključuje u akciju pomoći obitelji Mlinarić za pomoć maloj Ivani.

Uz ekipu emisije Istraga sa Nove tv, članovi udruge odlaze sa prikupljenom pomoći u Ivanićgrad.

Također i ove godine, mladež je održavala likovne radionice, te je sav prikupljeni prihod od prodaje namijenjen obitelji Rođaković, čija je kćerka nedavno preminula.

16.prosinca, mladež udruge predstavlja svoj prvi igrokaz u župnoj crkvi pod nazivom Raskićeno drvce.

21. prosinca, u pastoralnom centru u Kaštel Lukšiću udruga izvodi igrokaz Svatko priželjkuje radostan Božić, koji se dva dana kasnije ponavlja u župnoj crkvi, gdje su Peša, Iva i Frane posebno izmamili osmijehe na lica gledatelja.

 

2008.

27.siječnja, članovi udruge ponovo sudjeluju u karnevalskoj povorci, a ovoga puta sa urnebesnom točkom ZERP, sa kojom su osvanuli na mnogim novinskim naslovnicama.

Članovi udruge prikupili su novčana sredstva za pomoć obitelji pok. Mije Vrbatovića.

05. travnja, članovi udruge odlaze na jednodnevni izlet na slapove rijeke Krke.

19. travnja,  u suradnji sa gomiličkim vatrogascima, udruga je organizirala čišćenje plaže Kamp.

26. i 27. travnja, članovi udruge s prepunim autobusom sudjelovali su na susretu hrvatske katoličke mladeži, gdje su nakon susreta prisustvovali sv. Misi u općini Donja Dubrava u Međimurju, te predstavili udrugu i župu.

03. svibnja. Mladež udruge posjetila Radmanove mlinice.

Udruga je osnovala i malonogometnu ekipu koja je sudjelovala na humanitarnom turniru Hrvatske akademske zajednice

Krajem svibnja u suradnji s profesorima i ravnateljima srednjih škola, udruga je održala seminar o mogućnostima i uvjetima upisa u srednje škole.

29.lipnja, na plaži Kamp, udruga je organizirala Gomiličku feštu na kojoj je gost večeri bio Nenad Vetma.

I ovu godinu članovi udruge sudjelovali su u organizaciji festivala dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu.

18. srpnja, udruga je organizirala još jednu Gomiličku feštu na kojoj je za zabavu bio zadužen Miro boem.

Nekoliko članova udruge se u Kolovozu priključilo u organizaciji blagdana Gospe od Milosti.

30.kolovoza, udruga u suradnji sa gradskim poglavarstvom organizira zatvaranje Kaštelanskog ljeta s koncertom Ibrice Jusića u Kaštel Starome na prepunom Brcu.

Ovom prigodom se pjevač Ibrica Jusić zahvalio udruzi, jer je nakon deset godina po prvi puta ponovo nastupio u Kaštelima.

02. listopada, članovi udruge i zaposlenici centra za socijalnu skrb, povodom dana starih i nemoćnih osoba, posjećuju nekoliko starijih osoba, koje su darovali, a isto tako saslušali o teškoćama njihovog života.

Članovi udruge, nakon toga kreću u pripremu programa pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama.

Udruga se također priključila i akciji pomoći starih i nemoćnih osoba na području grada Splita

12.listopada, udruga po prvi puta organizira dane Kruha ispred crkve, u suradnji sa osnovnom školom Knez Trpimir iz Kaštel Gomilice, a u kojoj su sudjelovale mnoge udruge i škole sa područja Kaštela.

15. studeni, u suradnji sa caffe barom Balun, udruga organizira još jedan koncert Ibrice Jusića u Kaštel Gomilici.

28. studenog, održan je seminar pod nazivom misijsko iskustvo, u župnoj crkvi. Predavač je bio psiholog Nikola Babić koji je bio u misijama u Ruandi.

Tokom mjeseca prosinca djeca su već tradicionalno izrađivala božićne predmete, koji su se kasnije prodavali u  humanitarne svrhe.

06. prosinca, povodom blagdana Sv. Nikole, udruga je priredila još jedan kratki igrokaz sa svojim mladim glumcima, u župnoj crkvi.

11. prosinca, u suradnji sa Savjetom mladih Splitsko dalmatinske županije, a u kampanji zaustavimo nasilje među mladima, udruga organizira koncert Tedija Spalata i klape Šufit u kinu Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu.

12. prosinca, udruga organizira zajednički portal party sa portalom sućurac.info, te se po prvi puta predstavljaju web stranice udruge.

19.prosinca, povodom božićnih blagdana mladež udruge izvodi predstavu u osnovnoj školi Knez Trpimir u Kaštel Gomilici

20. prosinca, sada već stari glumci, Iva, Dija, Kike, Peša, Denis, Frane i ostali priređuju božićni igrokaz Anđeoski pjev, u župnoj crkvi.

 

2009.

05. veljače, pod pokroviteljstvom poglavarstva grad Kaštela, udruga organizira promociju knjiga Ljudi i krajevi te Knjigu bola, autora Fra Marijana Karaule, gvardijana sarajevskog samostana i urednika Svjetlo riječi, u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

15. veljače, udruga sudjeluje u karnevalskoj povorci u Kambelovcu pod točkom Fitness.

04. ožujka, povodom dana grada udruga sudjeluje sa gradskim poglavarstvom u organizaciji koncerta Sretan ti rođendan grade, na kojem je nastupio Jasmin Stavros.

21. ožujka, sada već veterani u organizaciji Kike, Iva, Ljubica, Dija, Ivna, Kapa i Frane priredili su večer poezije u Dvorcu Vitturi u Kašetl Lukšiću

25. travnja, Nakon likovnih i edukativnih radionica mladež udruge posjećuje zvjezdano selo Mosor.

09.svibnja, udruga sudjeluje na susretu hrvatske katoličke mladeži u Livnu.

10. svibnja, Tragično preminuo aktivni član udruge Mateo Cikojević koji je dva dana kasnije  dostojanstveno ispraćen na vječni počinak.

03. srpnja,članovi udruge priređuju još jednu gomiličku feštu, na kojoj je nastupio Miro Boem, a program vodila popularna baba Manda.

10. srpnja, sudjelovali u organizaciji Festivala dalmatinske pisme

12. srpnja,  Po prvi puta KUD Karol Wojtyla i udruga organizira večer priredbi pod nazivom „Djeco ovamo igrokaz za igrokazom ide“, ispred župne crkve.

02. listopada, članovi udruge ponovno posjetili starije osobe na području grada kaštela, povodom dana starih i nemoćnih osoba.

18. listopada, udruga se priključila sa ostalim kaštelanskim udrugama i školama u prodaju jabuka, čiji je prihod bio namijenjen za udrugu tjelesnih invalida Kaštela.

25. listopada, održana još jedna humanitarna akcija za pomoć tjelesnih invalida grada Vukovara, u koju je bila uključena i udruga Sv. Jeronim

Prosinac, radionice božićnih predmeta i nakita, sa članovima mladeži udruge.

20. prosinca, održan još jedan božićni igrokaz pod nazivom „Ponoćka“. Iva Barun i ovog puta dominira, te dobiva nadimak kraljica pozornice.

 

2010.

07.veljače udruga ove godine nastupila u karnevalskoj povorci u Kaštel Kambelovcu pod točkom „Tko je jamio jamio“.

15. veljače, u suradnji sa gradskom knjižnicom Kaštela,povodom dana poezije, članovi udruge uz glazbu izveli večer poezije u knjižnici u Kaštel Gomilici.

17. travnja, udruga se priključila akciji čišćenja Kozjaka, sa ostalim kaštelanskim udrugama

08. svibnja, udruga ovog puta prisustvovala na susretu Katoličke mladeži u Zadru.

22. svibnja, udruga sudjelovala u fešti od boba, u Kambelovcu, sa svojim specijalitetima od boba.

14. srpnja, udruga ponovo organizira priredbe sa KUD-om Karol Wojtyla ispred crkve, gdje domaćini, mladež udruge, izmamljuju pljesak od gledatelja.

18. srpnja, Udruga organizira tradicionalnu desetu gomiličku feštu. Uz bogatu lutriju, besplatnu spizu i Taxi band, na kraju fešte priređen je veliki vatromet.

VELIKI DAN ZA UDRUGU

Nakon dvogodišnje pripreme udruga je dobila povjerenje za skrb o starim i nemoćnim osobama sa područja grada Kaštela.

19. srpnjaMinistarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i županija Splitsko dalmatinska potpisale su ugovor za „dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“ na području grada Kaštela, a između županije i udruge Sv. Jeronim ugovor o provođenju programa.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti financira, a županija splitsko dalmatinska sufinancira program. Također je u provedbu programa uključena i gradska uprava Kaštela.

Od 01. rujna, tim od jedanaest ljudi vodi brigu o 125 starijih osoba, korisnika ovog programa, kroz koji im se svakodnevno pružaju usluge čišćenja njihovih domova i okućnica, sitnih popravaka, odvoženja liječniku, mjerenja tlaka i šećera i rješavanja njihovih administrativnih problema.

Također je otvoren i dnevni boravak u Kaštel Gomilici, u kojeg svakodnevno dolaze starije osobe, gdje osim razgovora i zabave imaju edukativne radionice i razna predavanja.

U pripremi ovog programa sudjelovali su i centar za socijalnu skrb Kaštela, doktori opće medicine iz Kaštela, župnici kaštelanskih župa i mnogi sugrađani.

17. kolovoza, uz pokroviteljstvo županije Splitsko dalmatinske, održan je koncert klape Šufit čiji je gost bila klapa Neverin, na plaži Kamp.

29. rujna, udruga je sudjelovala u pomoći Crvenom križu Kaštela, za prikupljanje pomoći poplavljenim područjima Hrvatske.

02. listopada, povodom dana starih i nemoćnih osoba, članovi udruge su dijelili fažol starijim sugrađanima.

17. listopada, udruga se ponovo uključuje u humanitarnu akciju prodaje jabuka, a čiji prihod ovoga puta ide udruzi djece s posebnim potrebama „Naša dica“ iz Kaštela.

Tokom cijele godine udruga je sa mladeži iz udruge, a i sa djecom iz susjednih mjesta  provodila program edukacije o prevenciji ovisnosti.

Udruga je od strane ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Hrvatske elektroprivrede dobila financijska sredstva za provođenje aktivnosti prevencije svih oblika ovisnosti a pod nazivom „Za zdraviju i sretniju mladost bez ovisnosti.“

U provođenju aktivnosti bile su uključene i Udruga Profil iz Splita te KUD Karol Wojtyla 

iz Kaštel Kambelovca. Također su bili uključeni psiholozi, sociolozi i pedagozi, koji su svojim iskustvom kroz radionice prenijeli mladima koliko su ovisnosti štetne.

20. studenog i 18. prosinca održane su zadnje dvije radionice na temu ovisnost.

19. prosinca, nakon svih radionica, ta draga i vrijedna mladež udruge izvela je svoj igrokaz pod nazivom „Božić šumske kapelice“.

Velika je i važna ova godina za udrugu.

Udruga je krajem ove godine dobila i mješovitu klapu, u kojoj pjeva nekoliko aktivnih članova udruge, a isto tako nekoliko članova župskog zbora.

Tako je po prvi puta 26. prosinca klapa udruge Sv. Jeronim nastupila u crkvi u Kaštel Novom.