2019.

6.siječnja, na blagdan Bogojavljanja održan je deveti po redu tradicionalni božićni koncert u organizaciji udruge sv. Jeronim i župe sv. Jeronima iz Kaštel Gomilice. U ugodno popunjenoj crkvi sv. Jeronima nizale su se poznate božićne pjesme u izvedbi organizatora i njihovih gostiju.

  

11.ožujka, Klaster Zora, čiji je član i Udruga sv. Jeronim, osnovan je krajem 2018. godine i okuplja dionike iz javnog, civilnog i privatnog sekora iz područja lokalne hrane, turizma i kreativnih industrija grada Kaštela. “Zoru” tako čine Srednja škola Braća Radić, udruga Mastrinka, turistička agencija Eridan, KUD Ante Zaninović, Tvrtka Fikro s Portalom grada Kaštela, Udruga malih brodograditelja te udruga Sveti Jeronim.

  

8.travnja, Tradicionalna humanitarna akcija pod nazivom „I njima je Uskrs“, predstavljena je danas, na press konferenciji Udruge sv. Jeronim, održane u prostorima Mjesnog odbora Kaštel Gomilica. Akcija će se provesti na području grada Kaštela u narednom tjednu, od 8. do 12. travnja, a cilj joj je prikupiti nekvarljive namirnice odnosno osnovne kućanske i higijenske potrepštine za osobe u Prihvatilištu za beskućnike u Kaštel Gomilici.

   

12.travnja, tradicionalna humanitarna akcija pod nazivom „I njima je Uskrs“, na prvom mjestu namijenjena korisnicima prenoćišta za beskućnike u Kaštel Gomilici, i ove je godine uspješno završena i to s velikim količinama prikupljenih potrepština. Akciju je, kao i u godinama ranije, organizirala udruga sv. Jeronim, kako bi beskućnicima o kojima skrbi osigurala veseo i radostan Uskrs, a u akciji su sudjelovali učenici i roditelji svih kaštelanskih osnovnih škola, srednje škole Braća Radić, dječjih vrtića DV Kaštela, kao i privatnog vrtića Čarobni pianino, koji su potrepštine za kaštelanske beskućnike prikupljali i u drugim mjestima naše županije gdje se njihovi vrtići nalaze.

   

21.svibnja, udruga sv. Jeronim ugostila je delegaciju iz Republike Koreje, iz uprave grada Seula. U šesteročlanom izaslanstvu između ostalih bili su Jang He Young, Park Jin Soon, Kim Byeong Ki, Lee Dal Young, Bae Hyun Sook koji su u gradu Seulu zaduženi za obrazovanje, javni prijevoz, vodovod i socijalne probleme. Goste je zanimao rad Udruge, odnosno najviše su se interesirali za naš rad s beskućnicima.

  

24.svibnja, Udruga sv. Jeronim, kao provoditeljica programa Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku „Dan po dan do socijalne uključenosti“ organizirala je  okrugli stol pod nazivom „Socijalno poduzetništvo u radu s beskućnicima“.
Gost predavač bio je Drago Lelas, potpredsjednik udruge MoSt iz Splita, a uz delagaciju MoSt-a na predavanju su bili predstavnici Centra za socijalnu skrb Split – ispostava Kaštela, Splitsko dalmatinske županije, i grada Kaštela.

8.lipnja, u sklopu Kreativnog proljeća, nakon tjedna gastronomije, cvijeća. filmske industrije, kaštelanskih kaštela, kreativnih i kulturnih institucija, kaštelanskih puteva dolazimo do kraja cijele manifestacije i tjedna glazbe. Čast da organizira dio tjedna glazbe pripala je Udruzi sv. Jeronim, koja je za svoje sugrađane spremila nekoliko glazbenih događanja.

10.lipnja, u sklopu Glazbenih večeri kod sv. Jeronima održan je koncert Zagrebački gitarski trio u staroj crkvici sv. Jeronima

11.lipnja, u sklopu Glazbenih večeri kod sv. Jeronima održan je koncert „ Večer uz zvuk mandoline“u staroj crkvici sv. Jeronima

18.lipnja, U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava  potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava  za projekt „Ostani u svom domu uz 50+ Zaželi“, zaposleno je 6 žena koje će skrbiti o 30 socijalno ugroženih stanovnika na području Grada Kaštela, na period od dvije godine.

20.srpnja, U Gomilici otvoren poslovno-društveni centar, Gradonačelnik Denis Ivanović i Rosana Dragičević iz uprave Ribole, jutros su u Kaštel Gomilici svečano otvorili novi poslovno-društveni centar. U sklopu programa otvaranja, nastupile su Kaštelanske mažoretkinje i klapa sv. Jeronim, a udruga sv. Jeronim od Ribole je zaprimila i donaciju za svoj društveno koristan rad.

21.srpnja, Blagoslovljene društvene prostorije novog centra u Gomilici,  jučer su gradonačelnik Denis Ivanović i Rosana Dragičević iz uprave Ribole svečano otvorili novi poslovno-društveni centar u Kaštel Gomilici, danas je gomilički župnik don Ante Čotić blagoslovio prostorije na katu ovog objekta, namijenjene kaštelanskim udrugama i Mjesnom odboru Kaštel Gomilice.

Nakon blagoslova prostorija koje će koristiti udruge Trokut mladih Kaštela, Sv. Jeronim, Torac i radioamateri udruge Kaštilac, uslijedio je prigodni domjenak kojem su prisustvovali članovi udruga korisnika prostora, Mjesnog odbora Kaštel Gomilica, gradonačelnik Denis Ivanović i saborski zastupnik Ante Sanader.

21.srpnja, Nedjelja je bila rezervirana za 21. Večeri dalmatinske pisme Kaštel Kambelovac na kojem je nastupala i naša klapa sv. Jeronim.
Sa svojom pjesmom Pižolot, koju je napisao član člape Josip Bralić, klapa je ponovo, drugi put zaredom, osvojila 1 nagradu publike, a dobila je i nagrada radio Splita.

  

30.srpnja, u organizaciji udruge Sv. Jeronim, a pod pokroviteljstvom grada Kaštela, sinoć se ispred Kaštilca u Kaštel Gomilici, održala prva Mala litnja pozornica. Večer dječjeg stvaralaštva, u kojoj su se predstavila djeca iz kaštelanskih udruga i dramskih sekcija, nasmijala je i zabavila sve okupljene. Na pozornicu su se prvi popeli domaćini, djeca iz udruge Sv. Jeronim, koja su izvela igrokaz Smrdljivi Martin i mirisna Martina. 

   

7.kolovoza, Nova ministrica Vesna Bedeković , za svoj prvi radni posjet od kada je na čelu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, izabrala je posjet Gradu Kaštela te udruzi Sv. Jeronim i centru za rehabilitaciju Mir u Rudinama.

   

21.kolovoza, ovog tjedna delegacija Grada Kaštela bila je u posjetu gradu – prijatelju Bardejovu u Slovačkoj, gdje su se održavali Dani Bardejova te najveći sajam u toj državi, kao i u posjetu još jednom prijateljskom gradu, Pszczyni u Poljskoj, koji je slavio Dan grada. Kaštelansku delegaciju u Slovačkoj su činili gradonačelnik Denis Ivanović i dogradonačelnik Grgica Benutić te Marijana Vulas i Meri Škopljanac Gagić iz gradskog Odbora za međugradsku suradnju. S njima su u Bardejovu bili i članovi klape Sveti Jeronim i njihov voditelj Mirko Radan. Klapa Sveti Jeronim ovom je prigodom nastupila u programu 668. povijesnog i 48. modernog Bardejovskog jarmoka, odnosno najvećeg i najstarijeg sajma u Slovačkoj na kojem se okupe izlagači iz cijele države, a redovno ga posjećuju i predstavnici slovačkog državnog vrha.

  

2.rujna, Između ostalih, šalšu su  pripremali  restoran Baletna škola, udruga za revitalizaciju sela Opor Botići, udruga Ajmo zapivat, KUD Putalj , udruga Sv. Jeronim, ekipa iz Karlovca, srednja škola Braća Radić te njihovi gosti iz strukovne škole iz Đakova, u čijem su čobancu mnogi uživali. Tijekom cijele večeri nazočni su imali prigodu kušati i različite koktele, za koje su bili zaduženi članovi KUD-a 7 Kaštela, a dio prihoda od koktela, namijenjeni su kao i godinama ranije, prihvatilištu za beskućnike u Kaštel Gomilici.

30.rujna, Obilježavajući blagdan svog zaštitnika, Svetog Jeronima, Splitsko – dalmatinska županija ovog je ponedjeljka proslavila i svoj dan, a tom prigodom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu održana je svečana sjednica te dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama. Ovom prigodom predsjednik Petroslav Sapunar i župan Blaženko Boban uručili su županijske nagrade i priznanja, a prema odluci Skupštine županije. Među dobitnicima ovih vrijednih nagrada i priznanja ove su godine bili i Kaštelani dr. Mihovil Biočić te udruga Sveti Jeronim. Udruga Sveti Jeronim iz Kaštel Gomilice dobila je skupnu nagradu Splitsko – dalmatinske županije, što je bilo i za očekivati nakon što je prije nekoliko godina dobila nagradu grada Kaštela te prošle godine najveću državnu nagradu za humanost u Ministarstvu demografije i socijalne skrbi.

  

27.listopada, Riva u Kaštel Novom ove je subote bila okupana suncem i prepuna boja, mirisa i okusa jeseni, a sve u sklopu manifestacije Jesen u Kaštelima i tradicionalnih Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, u organizaciji Turističke zajednice, udruge Šušur i uz pokroviteljstvo Grada Kaštela. Svoje proizvode ponudili su zainteresiranima i Dječji vrtić Kaštela, srednja škola Braća Radić, udruga Srce za srce, osnovna škola Bijaći, dječji vrtić Čarobni pianino, centar Mir, osnovna škola Prof. Filipa Lukasa, udruga Sveti Jeronim, osnovna škola Kneza Trpimira, dječje kazalište Škatula, SAU Putalj, pojedini OPG-ovi i drugi.

11. prosinca, Predblagdanski posjeti ustanovama i udrugama „Betlehem“, „Miljenko i Dobrila“ te „Sveti Jeronim“ Gradonačelnik Denis Ivanović zajedno sa svojim zamjenikom Grgicom Benutićem obišao je kuću za utočište namijenjenu samohranim majkama i djeci, Dječji dom Maestral – podružnicu Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću i Udrugu sveti Jeronim u Kaštel Gomilici.

Riječ je o tradicionalnom predblagdanskom obilasku ustanova i udruga koje skrbe o potrebitima, a gradonačelnik je i ove godine stigao sa slatkim paketima i bonovima u vrijednosti od 5 tisuća kuna.