Druga večer ovogodišnjeg festivala ”Glazbene večeri kod Svetog Jeronima”

OBOL HRVATSKOM STVARALAŠTVU
Druga večer ovogodišnjeg festivala ”Glazbene večeri kod Svetog Jeronima”, održala se ovog ponedjeljka u staroj crkvici Svetog Jeronima i protekla je uz zvuke dvaju glazbenih virtuoza Gordana Tudora na saksofonu i  Mislava Režića na gitari.

Publika je imala priliku čuti praizvedbu djela pisanog za ovaj festival, kao i premijerne izvedbe ranijih skladbi, ali u ovom slučaju prilagođenih za saksofon i gitaru. Događaj se održao u organizaciji Udruge Sveti Jeronim, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Grad Kaštela i Turistička zajednica Kaštela.

Na samom početku koncerta, Mislav Režić, umjetnički ravnatelj festivala, a ove večeri i izvođač, najavio je kako će najavljene skladbe izvesti u glazbenom luku, bez prekida, na način da će pauze između skladbi biti ispunjene motivima iz početne improvizacije.

Tudor i Režić pripremili su repertoar sastavljen od klasičnih djela suvremenih autora izvodeći ih na alt i sopran saksofonu te klasičnoj i električnoj gitari uz gitarske efekte. Prva na redu bila je praizvedba djela pod nazivom ”Tri insekta”, grčkog skladatelja Michalisa Paraskakisa, koje je spomenuti autor napisao baš za ovaj festival, što nam je sa ponosom u razgovoru istaknuo Režić.

Dvojac je zatim izveo skladbu ”Playtime” skladatelja Gordana Tudora, u originalu pisanu za sopran saksofon i cembalo ili preparirani glasovir, a sinoć je po prvi put izvedena u aranžmanu za saksofon i gitaru. Uslijedila je originalna izvedba ”Autobahnkrieg” nizozemskog skladatelja Chiela Meijeringa, a potom i ”Rosa’s way home”, djelo domaće skladateljice Ivane Kiš.

Publika je do kraja večeri čula i ”Electric counterpoint I” minimalista Stevea Reicha te skladbu ”Hunter’s Moon” Ivana Božičevića koja je također u Gomilici premijerno predstavljen u kombinaciji saksofona i električne gitare. Kao zahvalu za dug i gromoglasan aplauz, za kraj večeri glazbenici su publici odsvirali jednu od ”Gymnopedeia”, autora Erika Satiea.

Predviđena mjesta u crkvici bila su do posljednjeg popunjena, a oni koji se nisu mogli smjestiti unutar, koncert su pratili vani uz ton sa razglasa i video projekciju na zidu crkvice, što je samo po sebi nov i poseban doživljaj uslijed pravila o pridržavanju epidemioloških mjera.

Nagrađivanom splitskom solistu i skladatelju Tudoru ovo je druga godina kako nastupa na ”Glazbenim večerima”, lani je nastupio sa svojim ”Papandopulo kvartetom” , a ove godine s radošću je prihvatio Režićev poziv za zajednički nastup. Kazao nam je kako je oduševljen brojnošću i prijemom publike te akustičkim ambijentom crkvice.

”Glazbene večeri” nastavljaju se 12. kolovoza u župnoj crkvi sv. Jeronima, koncertom Laure Vadjon na violini i Pavla Mašića na orguljama. Biti će to treća, a ujedno i posljednja večer ovogodišnjeg izdanja festivala a publika željna klasičnog zvuka tako će imati još jednu priliku uživati u izvedbama vrhunskih glazbenika.

Tekst i slike preuzete s  http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/47529-glazbeno-druzenje-uz-praizvedbu-i-premijere-suvremenih-klasika-u-staroj-crkvici-u-gomilici