Neki vole Austin, drugi Ujevića, a svi vole književnost

KNJIŽEVNI KLUB ZA OSOBE TREĆE ŽIVOTNE DOBI
Kako isplesti „mrežu prijateljstva“ i u nju uključiti svoje omiljene književnike, ove su srijede imale priliku naučiti i poigrati se korisnice Dnevnog boravka za starije u Kaštel Gomilici, na prvoj od četiri radionice Književnog kluba, a u sklopu aktivnosti projekta „Aktivna i kvalitetna starost“.

Radionice Književnog kluba, koje će se održati tijekom svake srijede u četiri naredna tjedna vodi pjesnikinja i književnica Zvjezdana Čagalj, koja je već pri prvom susretu sudionice Kluba zainteresirala za najavljena događanja.

– Iako su radionice vezane uz književnost ovdje ćemo imati i neke druge motivacijske situacije, odgovarajuće za njihovu dob i pokretljivost. Danas smo imali upoznavanje s njima i njihovim interesima te nekoliko igrica i kako smo ga nazvali, čakavsko poetsko jutro, na kojem su sudionice mogle čuti moje autorske stihove na čakavici. Ta poezija nakratko ih je vratila u mladost što im se posebno svidjelo. Na drugoj radionici književnost ćemo spojiti s glazbom pa će nam stići i glazbeni gost, dok će na trećoj radionici biti riječi o humoru pa će nam u goste doći stand up komičarka. Zadnja, četvrta radionica bit će prilika da svatko od njih predstavi nekog svog omiljenog autora, ali i da se sami okušaju u kratkom književnom stvaralaštvu – kazala nam je, između ostalog, Zvjezdana Čagalj.

Sudionice radionice, od kojih su veći dio redovne korisnice Dnevnog boravka i tu iz dana u dan njeguju prijateljstva, razmjenjuju iskustva, zabavljaju se uz tombolu, kavu i ćakulu, izrađuju različite rukotvorine i sudjeluju u brojnim drugim aktivnostima, sa zanimanjem su se uključile u prve aktivnosti Kluba. Nekima od njih to je bila tek nova tema u zajedničkom druženju no neke od njih upravo kroz ovakve radionice imale su priliku pokazati da im je književnost iznimno bliska i ima značaj u njihovim životima.

– Čitam što više mogu i uživam u čitanju. Član sam Gradske knjižnice i redovni korisnik, pratim trendove u književnosti i sve uz književnost me zanima, a nadam se da ću i u ovom Književnom klubu moći saznati nešto novo – povjerila nam se Slavica Bobanac, od koje smo saznali da ima nekoliko omiljenih pisaca čija je djela pročitala i po nekoliko puta, no ipak joj je najomiljenija Jane Austin, čije romane čita na engleskom.

A kad smo kod omiljenih književnika, bilo je zanimljivo ovog dana čuti da sudionice uglavnom preferiraju djela Tina Ujevića, neke Dobrišu Cesarića, Ivanu Brlić Mažuranić i druge hrvatske pisce i pjesnike.

– Iako su danas ovdje uglavnom naše uobičajene korisnice, ovaj Klub namijenjen je svim osobama starije životne dobi koje zanima književnost, vole čitati i komentirati pročitano i žele nam se pridružiti. Književni klub dio je projekta „Aktivna i kvalitetna starost“, koji provodi udruga MI iz Splita u partnerstvu s našom udrugom Sveti Jeronim – informirala nas je Bernarda Janković te naglasila da ovaj projekt i Književni klub, uz brojne kreativne radionice, organiziranu gimnastiku, izlete i sve drugo što starije osobe imaju u programu Dnevnog boravka, potvrđuju da godine nisu važne te da  starost može biti vesela, aktivna i ispunjena.

Tekst i slike preuzeti s http://www.kastela.org/novosti/kultura/58287-neki-vole-austin-drugi-ujevica-a-svi-vole-knjizevnost

Be the first to comment

Leave a Reply