Održana večer igrokaza i recitala u Gomilici

DJECA NA DASKAMA KOJE ŽIVOT ZNAČE
U organizaciji udruge Sv. Jeronim, a pod pokroviteljstvom grada Kaštela, sinoć se ispred Kaštilca u Kaštel Gomilici, održala prva Mala litnja pozornica. Večer dječjeg stvaralaštva, u kojoj su se predstavila djeca iz kaštelanskih udruga i dramskih sekcija, nasmijala je i zabavila sve okupljene.

Na pozornicu su se prvi popeli domaćini, djeca iz udruge Sv. Jeronim, koja su izvela igrokaz Smrdljivi Martin i mirisna Martina. Tekst koji govori o univerzalnosti ljubavi koja ne poznaje ni dob ni društveni status napisala je Ana Pisac Serezlija, a šaljivi igrokaz pod vodstvom voditeljica dramske sekcije Antonije Crnjak i Antonije Topić, izveli su Ivana Jalić, Marija Maleš, Laura Pavlov i Marijeta Šiško.

Djeca iz KUD-a Karol Wojtyla približila su nam običaje liječenja starih meštrovica, te život jednog djeda Duje. Dramsku igru prema tekstovima Miroslava Luketina Sarajčeva i Zvjezdane Čagalj pripremila je i djecu uvježbala Martina Kurbaša. Kaštelansko dječje kazalište Škatula predstavilo se sa igrokazom Kaštelanske šotokuce. Barbara Bralić i Nataša Alebić na sceni su se borile i prepirale za srce fatalnog Duje. Djevojčice su plijenile pažnju svojim nošnjama i nastupom koji je osmislila njihova voditeljica, Ljiljana Garbati.
Kako se Rokova baka snalazi u borbi sa digitalizacijom i suvremenom tehnologijom, vidjeli smo u izvedbi djece iz dramske sekcije SAU Putalj, koja su igrokaz pripremila pod mentorstvom Jelene Elez. Učenici Osnovne škole Knez Trpimir, Marina Čmrlec i Luka Modrić izveli su igrokaz pod nazivom Rendes, autora Nađana Dumanića. Uz pomoć svoje učiteljice Ivone Bonacin prikazali su kako se ljubavni spoj može dogoditi i pri bacanju kamenčića o površinu mora, popularnim žabicama.

Posljednji nastup pripao je učenicima Osnovne škole Bijaći iz Kaštel Novog, koji su ujedno i članovi dramske sekcije Dječjeg krnjevala, a izveli su recitaciju S novskog parapeta, šaljivi monolog Kako san sam sebi posta did i kratki igrokaz Frizeraj, za koje je tekstove napisao njihov voditelj, učitelj Mario Radunić.

U maštovitim izvedbama malih Kaštelana uživali su svi prisutni, te su ih za to nagradili velikim aplauzom. Okupljene je kroz program vodila Ana Meter koja se na kraju zahvalila na interesu i pozdravila sve do sljedeće godine i nove Male litnje pozornice. Dodajmo, kako su događaj su osmislile dvije Antonije, voditeljice dramske sekcije Sv. Jeronima, koje su nam kazale kako žele sa mladim snagama nastaviti tradiciju dramske sekcije, te pozvale svu zainteresiranu djecu da im se od jeseni pridruže u radu i druženju u sklopu novih prostorija udruge.

Fotografije i tekst preuzeti s Portala grada Kaštela