Djela Bacha, Mozarta, Schumana i drugih majstora u župnoj crkvi u Gomilici

Nikolina Milardović na flauti, Ivo Tikvica na klarinetu te Dubravko Ćepulić Polgar na orguljama mladi su glazbenici koji čine sastav Trio Artifex, a svoj talent sinoć su predstavili koncertom koji je održan u župnoj crkvi Sveti Jeronim u Kaštel Gomilici u sklopu Glazbenih večeri kod sv. Jeronima čiji je umjetnički ravnatelj Mislav Režić.

Koncert klasične glazbe održan je na sam blagdan svetoga Roka u gomiličkoj župnoj crkvi nakon večernje svete mise, a tom prilikom mogla su se, među ostalim čuti djela velikana glazbe poput Bacha, Telemanna, Mozarta, Schumanna i drugih.

I dok su se glazbenici pripremali na koru za izvođenje skladbi posebno pripremljenih za sakralni ambijent, posjetitelji su se smjestili u klupe i preko projektora su pratili izvođenje skladbi na flauti, klarinetu i orguljama. O samom programu, nešto više nam je kazala flautistica Nikolina Milardović.

– Izabrali smo najljepše skladbe za sakralni ambijent, one su za ovu prigodu posebno prilagođene, tako da niti jedna skladba se neće izvesti u originalu. Sve smo ih adaptirali i aranžirali, probrali smo skladbe za koje smo smatrali da su najprimjerenije ovom prostoru. Skladbe su sve jako lijepe, duboke i pripadaju ovom ugođaju. Dali smo im novi zvuk, a samim time i novo značenje – kazala je Milardović.

Sastav Trio Artifex djeluje već godinu dana te će se njihova suradnja nastaviti i dalje tako da se spremaju za nove koncerte gdje će nastupiti s flautom, klarinetom i na orguljama.

– Prvi put smo se sastali prošle godine i od tada surađujemo i to jako dobro, razumijemo se i glazbenički i na osobnoj razini, tako da smo odlučili postati jedan trio – ispričala je Milardović.

Uz kolegu Dubravka Ćepulić Polgara u sastavu je njen zaručnik Ivo Tikvica koji će svoje zavjete izreći za tri mjeseca upravo u ovoj župnoj crkvi. Kako je surađivati sa zaručnikom, kazala nam je kratko.

– Na toj se razini potpuno razumijemo, to nam daje priliku da lako komuniciramo, lako razmjenjujemo ideje i stvaramo nove zamisli, dogovaramo na taj način nove koncerte i zapravo nam je to olakšanje – rekla je.

Dodajmo, kako je sljedeći koncert u sklopu festivala Glazbene večeri kod sv. Jeronima, 26. kolovoza ispred stare crkvice u Gomilici gdje će nastupiti Filip Merčep. Festival organizira Udruga sv. Jeronima uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija RH, Grada Kaštela, Turističke zajednice grada Kaštela i Župe sv. Jeronima iz Kaštel Gomilice.