Ansambl ”Ars longa” publiku u Gomilici poveo na glazbeno putovanje u vrijeme baroka

ODRŽANA DRUGA VEČER PETOG IZDANJA ”GLAZBENIH VEČERI KOD SV. JERONIMA”
Druga večer ovogodišnjeg izdanja festivala ”Glazbene večeri kod sv. Jeronima” bila je u znaku baroka. Pred publiku u staroj crkvi svetoga Jeronima izašli su članovi ansambla ”Ars longa” i svojim autentičnim instrumentima, glasom i muziciranjem, prisutnima približili duh glazbe iz 17. i prve polovine 18. stoljeća. Ansambl čine sopranistica Monika Cerovčec, flautistica Ana Benić Šalinović, violončelistica Lea Sušanj Lujo, čembalistica Linda Mravunac Fabijanić i oboist i blok flautist Stjepan Nodilo.

– Ansambl Ars longa je jedan od vodećih hrvatskih ansambala koji njeguju autentično izvođenje glazbe baroka, što znači da pokušavaju reproducirati uvjete u kojima se tada izvodila glazba. Koriste se originalni instrumenti ili kopije koje su izrađene po nacrtima koje imamo u muzejima. Ugađanje instrumenata je tada bilo drukčije nego danas, na nižim frekvencijama, a žice na gudačim instrumentima su bile od prirodnih materijala, dok je zanimljivo da se na Stradivarijevim violinama koje od tada potječu moralo napraviti dosta preinaka da bi funkcionirale u današnje vrijeme – pojasnio nam je umjetnički ravnatelj festivala Mislav Režić.

Pred publikom koja je dijelom bila smještena unutar crkve, a dijelom vani prateći video projekciju, glazbenici su izveli program pod nazivom ”Talijani u gostima”. Izvedena su djela G.B. Bononcinija, P.A.Locatellija,F. Barsantija, A. Lottija i ostalih.

– Uvijek se trudimo imati programe sa nekom niti vodiljom,kako ne bi imali kompozicije nabacane tek tako. Za ovu priliku program je osmislila naša čelistica Lea, a radi se o talijanskim kompozitorima koji su svi emigrirali u nekom razdoblju života, jer su u 18. stoljeću glazbene migracije bile jako učestale u Europi, a kompozitori iz Italije, kolijevke barokne glazbe, bili su jako traženi na europskim dvorovima. Zanimljivo je da je prva točka koju ćemo izvesti djelo Tomasa Cecchinoa, Talijana koji se preselio na Hvar i u Split pa ga se doživljava kao i najpoznatijeg hrvatskog baroknog kompozitora, jer smo ga na neki način prisvojili – kazala nam je flautisitica Benić Šalinović.

Publika zainteresirana za ovu vrstu glazbe uživala je u nastupima, bilo skupnim bilo solističkim, a glazbenike je za njihovo vješto muziciranje nagradila dugim aplauzom i pozivom na bis.

– Od nas petero, četvero nas je na nekom stalnom poslu na modernim instrumentima. Sopranistica Monika je solistica Zbora HRT-a, čelistica Lea je članica  Simfonijskog orkestra HRT-a, naša čembalistica inače i klaviristica Linda je viša umjetnička suradnica korepetitorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, ja sam također flautistica orkestra Opere HNK u Zagrebu, jedino je naš Stjepan oboist i blokflautist svoje djelovanje usmjerio isključivo na baroknu glazbu i stare instrumente. Ljubav prema zvuku starih i originalnih instrumenata i želja da djela nastala u tom razdoblju izvodimo onako kako su napisana i zamišljena daje nam posebnu čar i veže nas uz to glazbeno doba – zaključila je Benić Šalinović.

Okupljeni su tako još jednom imali priliku uživati u vrhunskoj komornoj glazbi na ”Glazbenim večerima” koje se održavaju zahvaljujući entuzijazmu predsjednika Udruge sv. Jeronim Srećka Radana i umjetničkog ravnatelja Mislava Režića, a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija RH, Grada Kaštela, Turističke zajednice Grada Kaštela i  Župe sv. Jeronima iz Kaštel Gomilice.

https://www.kastela.org/novosti/kultura/65133-ansambl-ars-longa-publiku-u-gomilici-poveo-na-glazbeno-putovanje-u-vrijeme-baroka

Be the first to comment

Leave a Reply