Ostvareni rezultati prve godine provedbe projekta ‘Širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi – Grad Kaštela’

Grad Kaštela u partnerstvu s Udrugom Sv. Jeronim već godinu dana provodi projekt „Širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi – Grad Kaštela“. Osim jačanja administrativnih, organizacijskih i iskustvenih kapaciteta projekt je u prvoj godini provedbe ostvario odlične rezultate.

Broj krajnjih korisnika je već sada premašen, te se od planiranih 40 korisnika uslugama projekta poslužilo njih 42. Ostvarene su 524 usluge savjetovanja i pomaganja, 431 usluga psihosocijalne podrške te 339 usluga prijevoza. Za 20 najugroženijih korisnika, kroz ovih 12 mjeseci projekta, dostavljeno je 1600 toplih obroka. Veliki dio tih usluga ostvaren je u vozilu nabavljenom upravo za te potrebe, a njime će se i po završetku projekta nastavljati obavljati iste ili slične usluge za socijalno ugroženo stanovništvo Grada.

U sklopu projekta, održane su i dvije volonterske akcije, u kojima su sudjelovali sami korisnici projekta, te izrađivali poklone za druge korisnike. Na taj način su svojim darovanim vještinama, vremenom dali jedan dio sebe, te obogatili i sebe i druge.

Nedavno je održan i prvi okrugli stol,, na temu „Deinstitucionalizacija i zašto je važna“, a daljnje rasprave, konferencije i okrugli stolovi oko važnosti deinstitucionalizacije nas očekuju u narednom razdoblju, sve do kraja projekta u srpnju 2023. godine.

Najesen kreće i tečaj hrvatskog znakovnog jezika, namijenjen stručnjacima predškolskog i školskog obrazovanja, a koji se u radu mogu susresti s gluhom i/ili nagluhom djecom. Cilj ovog tečaja će biti steći osnovne komunikacijske vještine, za potrebe inkluzije djece u zajednicu.

Napomenimo, još jednom da je ukupna vrijednost projekta 1.997.520,00 HRK, te da je isti sufinanciran 85% iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna, a dobiven je u sklopu poziva „Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski brod, Split, Zadar i Zagreb UP:02.2.2.15“.