Mandolinski orkestar Sanctus Domnio pred publikom u Gomilici

GLAZBENE VEČERI KOD SV. JERONIMA U ORGANIZACIJI UDRUGE SVETI JERONIM
Prostor oko stare gomiličke crkvice sinoć je ponovno oživio te su na sat vremena prostorom odjekivale najpoznatije kompozicije od baroka do suvremenih domaćih autora zahvaljujući članovima mandolinskog orkestra Sanctus Domnio koji su svojim nastupom otvorili peto izdanje festivala Glazbene večeri kod sv. Jeronima. Festival je organizirala udruga Sveti Jeronim uz umjetničkog ravnatelja Mislava Režića u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta.

Na ljetnoj pozornici, posebno pripremljenoj za ovaj festival, jedan od najznačajnijih dalmatinskih ansambala, mandolinski orkestar Sanctur Domnio sa 13 članova u sklopu sinoćnjeg programa izveli su najznačajnija djela glazbene literature, poput djela Bacha, Vivaldija i Beethovena, zatim Albeniza i Kalathesa, ali i hrvatskih skladatelja Sorkočevića, Sunka, Božičevića, Sunka i Kalebića.

– Promoviramo glazbu koja je pisana originalno za mandolinski orkestar koji je sastavljen od madolina, mandola, gitara, mandolončela i basa. Sviramo ozbiljnu glazbu, klasičnu, jedan široki repertoar od baroka do suvremenih autora i domaćih splitskih – kazala je koncertmajstor mandolinskog orkestra Ivana Kenk Kalebić dodajući kako im je zadovoljstvo što su otvorili Glazbene večeri kod sv. Jeronima te da se nada da će publici biti zanimljivo i da će uživati.

Publika je uživala, jer ovakvi i slični koncerti osim u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta i nisu česti u našem gradu. Bilo je sinoć i onih posjetitelja koji su bili u prolazu, pa su se zadržali, iako možda nisu imali namjeru.

Glazbene večeri kod sv. Jeronima ovu godinu donose peto izdanje u sklopu kojega će biti organizirane četiri večeri, a koje je najavio umjetnički ravnatelj festivala Mislav Režić.

– U ovih pet godina puno je renomiranih glazbenika i hrvatskih sastava koje smo uspjeli ugostiti ovdje u Kaštelima. Usprkos koroni i ovim vremenima opstali smo i drago nam je da smo uspjeli i ove godine organizirati četiri večeri. Večeras koncert ima jedan od najznačajnijih dalmatinskih ansambala mandolinski orkestar Sanctus Domnio. Na sljedećem koncertu će nastupiti ansambl koji je specijaliziran za izvođenje baroka Ars Longa potom iz Artifex ansambla nastup će imati naša Kaštelanka Nikolina Milardović, time smo dali priliku da se predstave i mlade lokalne snage, a Glazbene večeri ćemo završiti sa udaraljkašem Filipom Merčepom – kazao je Režić.

Dodajmo, kako je mandolinski orkestar Sanctus Domnio osnovan je 1990. godine pod vodstvom glazbenog pedagoga Marina Katunarića u Splitu. Od 1991. orkestrom ravna dirigent Vladimir Lukas dok je koncertmajstorica orkestra Ivana Kenk Kalebić. Do sada su održali veliki broj koncerata u domovini i inozemstvu (Italija, Vatikan, Njemačka, Austrija, Slovenija, Češka, Španjolska, Crna Gora, Makedonija) te su dobitnici brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za svoj rad. Pored ostalih nagrada i priznanja, Sanctus Domnio je dobitnik i Nagrade Grada Splita iz područja kulture za 2006. godinu, a od 2015. godine i natjecanja europskih mandolinista Giacomo Sartori u Ali (Italija) ovaj orkestar nosi titulu “najboljeg mandolinskog orkestra u Europi”.

https://www.kastela.org/novosti/kultura/64698-mandolinski-orkestar-sanctus-domnio-pred-publikom-u-gomilici

 

Be the first to comment

Leave a Reply