Održan okrugli stol “Deinstitucionalizacija i zašto je važna”

  1. lipnja 2022. u prostorima Gradske vijećnice grada Kaštela održan je okrugli stol na temu „Deinstitucionalizacija i zašto je važna“. Na njemu se okupilo 26 sudionika, od čega devet predavača, i 17 sudionika. Moderator je bio Vladimir Pilepić, projektni asistent na projektu „Širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi“, a predavači i njihove teme su bili:
Upoznavanje s ciljevima i aktivnostima projekta “Širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi – Grad Kaštela”

Osvrt na strateške dokumente Republike Hrvatske i Europske unije

Vladimir Pilepić, dipl. oec.,
projektni asistent
Grad Kaštela

Carmen Lee Miletić, mag. soc.,
socijalni mentor
Udruga sv. Jeronim

Grad Kaštela i deinstitucionalizacija Darko Opačak, mag. oec.,
Voditelj odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvo
Grad Kaštela
Deinstitucionalizacija iz pogleda Centra za socijalnu skrb Split podružnice Kaštela Marina Zorić, mag.act. soc.,
Tina Delić, mag. soc.,
socijalne radnice,
Centar za socijalnu skrb Split podružnica Kaštela
Deinstitucionalizacija iz perspektive korisnika Edita Batinović, mag.act.soc.
Socijalna radnica
Centar za rehabilitaciju Mir
Dječji Dom Maestral i deinstitucionalizacija Veronika Perić, prof. pedagogije,
predstojnica podružnice Miljenko i Dobrila
DD Maestral podružnica Miljenko i Dobrila
“Izvaninstitucionalne usluge doma Lovret” školska sestra franjevka Mirja Tabak prof.,
ravnateljica,
Dom za starije i nemoćne osobe Lovret
“Tko će mi platiti moju slobodu” Marko Radić,
korisnik projekta

Na Okruglom stolu je nekoliko puta naglašena važnost deinstitucionalizacije i to kako zbog opterećenosti sustava, na što su upozorile djelatnice Centra za socijalnu skrb Split podružnice Kaštela, tako i zbog životnih dobrobiti koje deinstitucionalizacija nudi svojim korisnicima. Marina Zorić i Tina Delić su prezentirale način rada Centra, te iznijele jedan dio problematike s kojima se svakodnevno susreću u svome radu, vezano za povećanje zahtjeva korisnika za korištenje izvaninstitucionalnih usluga.

Kako su istakle gđa. Veronika Perić, Dječji doma Maestral podružnica Miljenko i Dobrila, i gđa. Edita Batinović, Centar za rehabilitaciju Mir, sustanarstvo i samostalni život za korisnike njihovih institucija su se pokazali puno svrsishodniji i korisniji od institucionalnog rješavanja problema i zapravo nemaju alternativu. Također, spomenuto je da je Dječji dom Maestral proces deinstitucionalizacije započeo davne 2012. godine i do sada ostvario gotovo sve ciljeve.

Carmen Lee Miletić, socijalni mentor iz Udruge sv. Jeronim, je uz statistiku korisnika ustanova za smještaj u Republici Hrvatskoj, navela primjer Umirovljeničkog sela (Retirement village) iz Australije, koji je na vrlo kvalitetan način riješio problem sprječavanja institucionalizacije za starije.

Darko Opačak, grad Kaštela, naveo je visinu sredstava koje grad Kaštela izdvaja za sve potrebne ugrožene skupine Grada Kaštela – kako bi se podigla razina socijalnih usluga i spriječio daljnji proces institucionalizacije.

Dom za starije i nemoćne osobe Lovret već punih 30 godina ima raširenu paletu izvaninstitucionalnih usluga koje pružaju svojim korisnicima. Kako je istakla ravnateljica doma školska sestra franjevka Mirja Tabak, neke životne situacije s kojima se stručne služne doma susreću na terenu ostavljaju bez riječi, a važno je tim osobama osim profesionalno obavljenog posla svemu dati ljudsku gestu i osjećaj prihvaćenosti.

Korisnik projekta „Širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi“ Marko Radić, u vrlo emotivnom obraćanju skupu naglasio je njegovu osobnu važnost ostanka u svome domu, u uživanju njegove „slobode“ i mogućnosti korištenja usluga koje mu i omogućavaju ostanak u svome domu.

Upravo je važnost razvijanja tih izvaninstitucionalnih usluga i prevencije važna da korisnici ostanu čim duže u svojim domovima, poznatom obiteljskom okružju kako bi mogli zadržati što veću kvalitetu života. Neki od tih usluga jesu svakako pomoć u kući, osobna asistencija, usluge prijevoza, usluge dostave gotovih obroka, njega u kući, individualne usluge.

U sklopu projekta je najavljen i drugi okrugli stol koji će se baviti temom utvrđivanju potreba i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području grada Kaštela.

Inače, okrugli stol je održan u okviru projekta projekta vrijednog 1.997.520,00 HRK, „Širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi – Grad Kaštela“, na kojem je Udruga sv. Jeronim partner Gradu Kaštela. Projekt traje do srpnja 2023. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply