Igrokaz “Čudotvorna slika” na 7. danima Kaštelanskog kazališta

Nakon dvaju nastupa pred publikom u Kaštel Gomilici, ovog vikenda najmlađi glumci, ujedno članovi naše udruge, bili su dio ovogodišnjih 7. Dana Kaštelanskog kazališta, predstavivši se publici igrokazom „Čudotvorna slika“, nastalim prema stvarnim događanjima iz druge polovice 19. stoljeća.

Ove godine po prvi puta kao podlogu za rad odabrali smo povijesnu temu. Igrokaz s kojim su se naši najmlađi članovi predstavili publici nosi naziv „Čudotvorna slika“. Tema igrokaza usko se veže uz naše mjesto, Kaštel Gomilicu, a radi se o čudesnom prestanku kuge nakon što je fra Fulgencije Carev svojim Gomiličanima poslao sliku Gospe od Milosti.

Kroz nešto više od pola sata, uz scenografiju i kostimografiju po uzoru na izvorno vrijeme te koristeći u igrokazu sliku Gospe koju je prema originalu naslikao slikar Dinko Bekavac,

Snažna molitva pokazala se  plodonosnom i kuga je uskoro nestala s ovih područja.
U znak zahvalnosti Gomiličani su potom, u čast Gospi, izgradili crkvicu na lokalitetu Mila Gora, u kojoj i dan danas petog dana mjeseca kolovoza mještani slave spomen na dobrotu Zaštitnice Hrvata, Gospe od Milosti.

Glumci na pozornici Kulturnog centra u Kaštelima u nedjelju su bili Marija Maleš, Zvonimir Hrgović, Damjan Granić, Marko Kunjašić, Josip Polak, Sara Božinović i Marijeta Šiško.
Autor teksta je Ana Pisac, a djecu su pripremile i igrokaz prilagodile Dina Balić, Antonija Crnjak i Mia Božić-Brnić.