Kroz projekt “Širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi” osigurana pomoć za 53 korisnika

Na današnjoj završnoj konferenciji projekta “Širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi – Grad Kaštela”, kojeg je grad Kaštela provodio u suradnji s Udrugom sv. Jeronim, predstavljeni su rezultati ovog vrijednog projekta koji je korisnicima na području Kaštela pomagao posljednje dvije godine.

Cilj ovog projekta bio je razvitak socijalnih usluga u zajednici kako bi se smanjila socijalna isključenost i prevenirala institucionalizacija najranjivijih skupina u društvu. Projekt je bio usmjeren na više ciljanih skupina: na osobe s invaliditetom, mlade s problemima u ponašanju do 21. godine života i starije od 65 godina.

Želja nam je bila podići kvalitetu života korisnika s područja grada Kaštela, a to je i svrha naše Udruge sv. Jeronim – pomoć starijim i nemoćnima koji često nemaju nikoga i prepušteni su sami sebi. Oni su se za vrijeme trajanja projekta osjećali kao da su dio nečega i bili su zadovoljni jer se netko brine o njima – kazala je koordinatorica projekta Bernarda Janković iz Udruge sv. Jeronim.

U sklopu projekta provedene su razne aktivnosti – podizanje pokretljivosti korisnika, dostave toplih obroka 20 najugroženijih korisnika na tjednoj bazi, usluge savjetovanja i pomaganja, ali i brojne radionice, edukacije, volonterski programi, javne rasprave i okrugli stolovi.

Razdoblje trajanja projekta bilo je 24 mjeseca (od 2. srpnja 2021. godine do 2. srpnja 2023. godine), a za njegovu provedbu osigurano je 1 997 520 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda. Iako je u nacrtu projekta predviđeno obuhvaćanje ukupno 40 korisnika, za vrijeme trajanja pokazalo se da bi se osiguranim iznosom moglo pomoći još nekim ljudima pa je na koncu broj korisnika narastao na njih 53.

– Zadovoljni smo projektom, premašili smo broj korisnika koji je uključen, ali i broj usluga koji je pružen korisnicima. Mislim da po pitanju korisnosti projekta brojevi govore sami za sebe – kazao je Vladimir Pilepić, viši stručni suradnik za fondove Europske unije Grada Kaštela.

Neki korisnici na prvu su bili skeptični

Za potrebe projekta na 24 mjeseca zaposleni su koordinator projekta, socijalni mentor, psiholog i vozač. Mjesto psihologa pripalo je gospođi Doris Grgurin, čiji je posao bio pružanje individualne i grupne psihosocijalne podrške korisnicima te sudjelovanje u mobilnom timu. Ona je kazala da je na samom početku projekta bilo dosta teško prodrijeti do korisnika jer su oni bili oprezni. No, Grgurin tvrdi da se to vrlo brzo promijenilo, korisnici su počeli rado zvati tim kada bi im pomoć bila potrebna.

– Smatram da su iz perspektive korisnika najkorisniji učinci mog djelovanja bili introspektivni razgovori koje smo vodili s pojedinima. Tijekom tih razgovora oni su podijelili neke osobne stvari iz povijesti koje su ih tištile. Na kraju razgovora neki od njih proživjeli su katarzu, nakon čega bi me nazvali sljedeći dan kako bi izrazili zahvalnost jer osjećaju veliko olakšanje – kazala je psihologinja.

Odobren novi projekt slične namjene

Bernarda Janković iz Udruge sv. Jeronim pohvalila se kako je jučer odobren još jedan projekt sličnih ciljeva koji će se provoditi kroz sljedeće tri godine, ovaj put uz potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

– Za pohvalu je da nam je sada od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava obitelji i socijalne politike odobren još jedan projekt slične naravi, ovaj put na tri godine. Bit će sličan ovome, s iznimkom da ovaj put u projekt nije uključena prehrana – kazala je Janković.

https://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/72699-kroz-projekt-sirenje-usluga-izvaninstitucionalne-skrbi-osigurana-pomoc-za-53-korisnika

Be the first to comment

Leave a Reply