Okrugli stol “Beskućnice i žene u riziku od beskućništva”

U utorak, 16. svibnja 2017. održan je okrugli stol u Kaštel Gomilici s temom “Beskućnice i žene u riziku od beskućništva”u organizaciji Udruge sv. Jeronim, u sklopu trogodišnjeg programa “Edukacijom do reintegracije”, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Na okruglom stolu sudjelovali su: djelatnice Centra za socijalnu skrb Kaštela – Milena Tarabarić i Tani Balas; Marijana Milišić s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Kaštela; Denis Maslov i Mladen Božanić iz Udruge Most.

Također su sudjelovali i stručnjaci programa “Edukacjom do reintegracije” sociologinja Ivana Lemac Petričević i psihologinja Doris Grgurin; zaposlenici našeg prihvatilišta za beskućnike, Ante Remetin i voditelj prihvatilišta Joško Kapetanović; predsjednik udruge Srećko Radan, voditeljica dnevnog boravka za starije osobe Nada Brnas te sociologinja iz naše udruge Milkica Janković.

Cilj okruglog stola bio je upoznati javnost i lokalno stanovništvo o potrebama i brizi žena koje se nalaze u riziku od beskućništva te samih beskućnica koje se nalaze u prihvatilištima.

Denis Maslov iz Udruge Most prezentirao je probleme s kojima se susreću u radu sa socijalno ugroženim ženama te objasnio najčešće razloge zbog kojih žene postaju beskućnice. Najčešće žene postaju beskućnice radi zlostavljanja u obitelji, ovisnosti, nemaju radnog staža jer su se bavile s prostitucijom i sl. ili je riječ o više uzroka. Trenutno u Udruzi Most uz muške korisnike, imaju i pet beskućnica te četiri beskućnice čekaju još smještaj.

Beskućnice su najćešće iz disfunkcionalnih obitelji. Beskućništvno nije problem koji se iznenada pojavi, najčešće je riječ o dugogodišnjem procesu i stanju u začaranom krugu.