Predstavljen projekt za umirovljenike koji će se provoditi u Kaštelima

U PROSINCU BESPLATNE RADIONICE U UDRUZI SVETI JERONIM U GOMILICI
U prostorijama Dnevnog boravka za starije osobe udruge Sveti Jeronim u Kaštel Gomilici u srijedu je predstavljen projekt pod nazivom Aktivna i kvalitetna starost koji će se provoditi u Kaštelima i to u Kaštel Sućurcu, Kaštel Gomilici i Kaštel Kambelovcu.

Nositelj projekta je Udruga „Mi“- Split, a partneri projekta su Udruga Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruge maslinara Kaštela Mastrinka i Vita plus, udruge za palijativnu skrb te gradovi Split, Kaštela i Solin.

Riječ je o projektu koji je namijenjen aktivnim umirovljenicima kako s područja Kaštela, tako i Solina, Splita i Podstrane, a koji će se provoditi kroz različite besplatne radionice i aktivnosti. U Kaštelima će umirovljenicima kroz ovaj program biti na raspolaganju kulinarske radionice, čitaonica, jednodnevni izleti u prirodu, rekreativna gimnastika, plivanje, tečaj fotografija, tečaj životnog obrazovanja, tečaj za maslinarstvo, kazališne predstave, razne radionice terapija kroz glazbu, ples i poeziju i književni klub te program socijalizacije koji će biti kroz cijelo vrijeme trajanja projekta.

– To su više manje aktivnosti koje ste inače imali u Udruzi, ali sad će one biti u pojačanom obliku sa drugačijim predavačima. Kroz projekt ćemo uključiti ljude koji su stručni, koji imaju kvalitete u vidu dodatnih sadržaja koje razvijaju, a tiču se treće životne dobi. Mislim da će vam koristiti, s tim da smo limitirani brojem korisnika i uvjetima kako bi se mogle dobiti navedene usluge – kazala je na predstavljaju projekta, Dana Jurman Jakus iz Udruge „Mi“ – Split.

Za sudjelovanje u programu, odnosno planiranim radionicama kriterije je da ste umirovljenik, s toga je za prijavu sudjelovanja u ovom programu potrebno se prijaviti s osobnom iskaznicom i rješenjem o mirovini  ili izreskom o mirovini. Prijaviti se može u udrugama koje su partneri projekta.

– Na razini udruge Sveti Jeronim, voditeljica projekta je Bernarda Janković i ona će biti koordinator i most između Udruge Mi i nas – kazao je Srećko Radan predsjednik udruge Sveti Jeronim koji je izrazio zadovoljstvo odazivom umirovljenika na predstavljanje programa Aktivno starenje čije radionice startaju u prosincu te će se kontinuirano provoditi do lipnja 2022. godine.

Kroz projekt je planiran i program koji se tiče cjeloživotnog obrazovanja, na način da će se educirati 45 osoba iz tri grada za pratitelja u kulturi. Osmislit će se set edukacija specifičnih kraju iz kojeg dolaze.

– Nije ideja da generiramo turističke vodiče, nego da upravo osobe treće životne dobi i umirovljenike educiramo o specifičnostima koje su bitne za njihovo mjesto gdje žive. Oni sigurno znaju koje su to specifičnosti života u Kaštelima, koji su nekakvi tradicijski običaji koji oni mogu koristiti i to prezentirati turistima. Kroz sam projekt omogućit ćemo zapošljavanje tri umirovljenika na tri mjeseca kroz ljetni period da prakticiraju ono što će naučiti kroz edukaciju – kazala je Jurman Jakus i napomenula da će tri osobe koje budu zapošljavali biti po jedna iz Kaštela, Solina i Splita.

Ujedno će se na području gradova koji su uključeni u projekt provoditi i znanstveno istraživanje o kvaliteti života umirovljenika i to će raditi profesori sa Odsjeka sociologije u Splitu. Ovo istraživanje će služiti kao podloga za daljnje smjernice u kreiranju programa koje će se provoditi, kako bi bili održivi i u skladu sa onim što umirovljenici žele, pojasnila je Jurman Jakus.

Projekt „Pridruži se – Aktivni u mirovini“ započeo je u lipnju ove godine i provodite će se u naredne dvije godine s ciljem socijalne uključenosti i veće kvalitete života umirovljenika na lokalnoj razini. Projektom je planirano uključivanje 300 umirovljenika koji će na razne načine dobiti besplatne usluge i podršku kroz programe aktivnog starenja sa svrhom  unapređenja zdravlja, očuvanja funkcionalne i radne sposobnosti, osjećaja vrijednosti, smanjenja usamljenosti, međugeneracijske suradnje te društvenog sudjelovanja.

Ukupna vrijednosti ovog projekta je nešto malo manja od 2 milijuna kuna koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda i to 85 posto, dok su iz državnog proračuna osigurana bespovratne sredstva u iznosu od 15 posto.

Tekst i slike preuzeti s http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/48286-predstavljen-projekt-za-umirovljenike-koji-ce-se-provoditi-u-kastelima