Socijalno poduzetništvo u radu sa beskućnicima

Udruga sv. Jeronim, kao provoditeljica programa Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku „Dan po dan do socijalne uključenosti“ organizirala je 24. svibnja okrugli stol pod nazivom „Socijalno poduzetništvo u radu s beskućnicima“.
Gost predavač bio je Drago Lelas, potpredsjednik udruge MoSt iz Splita, a uz delagaciju MoSt-a na predavanju su bili predstavnici Centra za socijalnu skrb Split – ispostava Kaštela, Splitsko dalmatinske županije, i grada Kaštela.
Na samome početku, nakon uvodne riječi našeg predsjednika gdina. Srećka Radana, prisutnima su se obratili gradonačelnik i zamjenica grada Kaštela, gdin. Denis Ivanović i gđa. Jadranka Matok Bosančić, koji su izrazili svoje zadovoljstvo radom udruge, posebno u radu s beskućnicima.
Drago Lelas nas je upoznao sa samim pojmom socijalno poduzetništvo. Radi se o trećoj finalnoj stepenici u radu s beskućnicima, odnosno nakon rješavanja „krova nad glavom“ i resocijalizacije u društvo pristupa se osiguravanju egzistencije, tj. sprečavanju povratka beskućnika u prihvatilišta i prenoćišta.
Socijalno poduzetništvo usmjereno je na zapošljavanje beskućnika, pogotovo onih koji imaju određene nedostatke i kao takvi su nekonkurentni na tržištu rada, a čitav profit koji se ostvari vraća se u socijalu, odnosno sponzoriraju se udruge koje rade s beskućnicima.
Tako smo čuli za primjere dobre prakse u čitavoj Europi, a posebno se ističe organizacije Emmaus Paris, koja djeluje od 1949. godine, i okuplja oko 1600 manjih organizacija koje zapošljavaju beskućnike i svojim radom financiraju rad prihvatilišta i prenoćišta u Parizu.
Iako u Hrvatskoj socijalno poduzetništvo još uvijek nije dovoljno razvijeno, zanimljiv je i podatak da je 2013. godine u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji udio zaposlenih u takvim tvrtkama bio 8,6%, dok je nama u susjednom Italiji bio oko 5,4%. Ipak, i u našoj zemlji imamo nekoliko primjera tvrtki koje svoj profit vraćaju u zajednicu, npr. RODA, ACT grupa Čakovec, Mon Perin d.o.o..
Okrugli stol poslužio nam je svima kao dobar način razvijanja novih ideja, i pronalaska mogućnosti za socijalno poduzetništvo i u našem kraju, a svi akteri stola složili su se da čitava briga oko beskućnika pada u vodu ako im se ne pomogne pri njihovom zapošljavanju.