Blagdan Sv.Jeronima

Dalmacija 30.rujna  posebno štuje Sv.Jeronima, zaštitnika cijele Dalmacije i Hrvatske provincije franjevaca konventualaca. Sv.Jeronim je vrlo često svjestan svoje teške naravi, znao reći: Parce mihi Domine quia dalmata sum” ili “Oprosti mi Gospodine jer sam Dalmatinac”. Sv. Jeronim rođen je 340. godine u Stridonu, u Dalmaciji.Školu je pohađao u Rimu i ondje je kršten. Prigrlio je pokornički, asketski život, pošao na Istok i tamo je zaređen za svećenika. Vrativši se u Rim, postao je tajnik pape Damaza i ondje je započeo prevoditi Sveto pismo s izvornika na latinski jezik. Taj prijevod Biblije naziva se Vulgata (tj. popularni, pučki prijevod). Promicao je monaški, samostanski način života, te se nastanio u Betlehemu. Napisao je brojna djela, osobito tumačenja Svetoga pisma. Umro je u Betlehemu 420. godine.

Kao i prethodnih godina, pa tako i ove sudjelovali smo na svetoj misi povodom obilježavanja blagdana Sv.Jeronima prigodnim misnim slavljem i procesijom s kipom Sv.Jeronima. U procesiji i misnom slavlju sudjelovali su naši članovi od onih najstarijih do najmlađih na čelu s našim predsjednikom udruge, gospodinom Srećkom Radanom.