Javna rasprava na temu Prioriteti razvoja socijalnih usluga u zajednici

U sklopu projekta „Širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi – Grad Kaštela“, u organizaciji nositelja EU projekta Grada Kaštela, jutros je organizirana javna rasprava na temu „Prioriteti razvoja socijalnih usluga u zajednici“.

U Kaštelima postoje različite socijalne usluge no njihovo financiranje nažalost nije kontinuirano i ovise u najvećoj mjeri o dostupnim EU fondovima – moglo se zaključiti nakon današnje, hvalevrijedne inicijative javne rasprave održane u gradskoj vijećnici.

Na početku su predstavljeni rezultati projekta, a kako nam je kazao Vladimir Pilepić usluge poput mobilnog tima, uspostave dostave toplog obroka, prijevoza i usluge psihosocijalne podrške te rada na komunikacijskim vještinama s mladima zapravo su, očekivano, imale i najveći broj korisnika.

-Ostvarili smo već puno više nego smo planirali i po pruženim uslugama i broju korisnika kojima je podrška besplatno pružena. Želja nam je da se putem ovakvih vođenih rasprava počne sustavnije planirati, da zajedno dođemo do rješenja kako uspostaviti usluge koje su potrebne u zajednici. Vodimo se pristupom kojeg i EU zagovara a to je deinstitucionalizacija usluga. Ona ne podrazumijeva da korisnik ostane u svojem domu bez da ima osigurano popratne usluge koje mu omogućavaju aktivno uključivanje i kvalitetu života. Da bi to postigli nužan je rad svih zajedno, stručnjaka ali i podizanje svijesti šire javnosti o potrebama najosjetljivije skupine u društvu. – naglasio nam je Pilepić, asistent na EU projektu.

Nakon predstavljanja samih rezultata, među okupljenim predstavnicima javnih ustanova i institucija te civilnog sektora raspravljalo se o izazovima u sustavu socijalne skrbi s kojima se korisnici ali i pružatelji socijalnih usluga susreću na dnevnoj razini. I dok s jedne strane postoji niz usluga za starije osobe, djecu s poteškoćama i osobe s invaliditetom nažalost za sada ne postoji plan socijalnih usluga niti kriteriji kako se te usluge ostvaruju. Dodatno postoje i usluge za koje malo ljudi dozna i potrebno bi bilo umrežiti

Karmen Miletić, socijalni mentor u udruzi sv. Jeronim naglasila je potrebe koje su primijećene u provedbi projekta „Širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi – Grad Kaštela“.

-Za starije osobe najznačajnija je usluga organiziranog prijevoza koja je prepoznata kao iznimno važna jer im osigurava odlazak do različitih institucija, banke, pošte, groblja. Nadalje, usluge dostave toplih obroka kao i usluga dolaska uslužnih djelatnosti i fizioterapeuta do njihovog doma također su im od velikog značaja. – pojasnila je Miletić.

Dodala je kako su inovativne usluge kao što je sos gumb za pomoć u vidu narukvice izuzetno potreban i da bi se takvim uslugama dodatno doprinijelo brzi starijih osoba koje žive same u svojim kućama.

Među osobama s invaliditetom je uočena su potrebe za dodatnim mogućnostima u vidu radne terapije ili zapošljavanja, a koje bi osobama s invaliditetom osigurale dodatni izvor prihoda i povećala osjećaj korisnosti.

Za djecu s problemima u ponašanju potreban je veći naglasak u pružanju usluga rane intervencije, jer kad se problem dogodi zapravo slijedi teži posao. Kao moguće rješenje vidimo višednevni kamp sa stručnjacima koji bi radili s djecom u kontroliranim uvjetima.- smatra Miletić.

Iako se iz aktivne rasprave može zaključiti da u Kaštelima postoji cijeli niz usluga koje pružaju različite ustanove Centar Mir, Centar za socijalnu skrb ili pak udruge ipak dio usluga nije dovoljno poznat javnosti pa bi bilo potrebno dodatno poraditi na uspostavi bolje informiranosti o postojećim uslugama. A okupljeni su se složili da bi razvoj socijalnih usluga u smjeru dnevnog boravka za sve skupine osoba u riziku mogao biti jedan od prioriteta koje će biti potrebno osigurati u sljedećem periodu.

Ono što slijedi, kako doznajemo od Vladimira Pilepića, su zaključci sa javne rasprave te daljnji rad svih uključenih u pružanje socijalnih usluga kako bi se zajedničkim snagama nastavilo raditi na planiranju usluga u skladu s potrebama u zajednici.

https://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/71174-odrzana-javna-rasprava-na-temu-prioriteti-razvoja-socijalnih-usluga-u-zajednici

 

Be the first to comment

Leave a Reply