Kroz projekt ”Zaželi 2 – Grad Kaštela” zaposleno 15 žena koje su pružale prijeko potrebnu pomoć starijim i nemoćnim osobama

Završna konferencija projekta „Zaželi 2 – Grad Kaštela“ koji je Grad Kaštela proveo u suradnji s udrugom Sv. Jeronim održala se danas u poslovnom centru Ribola u Kaštel Gomilici. Na konferenciji se pričalo o značaju koji program „Zaželi – zapošljavanje žena“ ima za lokalnu zajednicu, a predstavljeni su i konkretni rezultati ovog projekta.

Projekt „Zaželi – zapošljavanje žena“ zapošljava žene koje pripadaju ranjivim skupinama, uuglavnom žene starije od 50 godina, koje imaju najviše srednju stručnu spremu, a na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje su prijavljene kao nezaposlene. Njih je ove godine, u trećoj fazi ovog projekta, diljem Hrvatske zaposleno 8003, a one su pomagale čak 50.766 korisnika.

Krajnji cilj ovog projekta je omogućiti ovim ženama pristup zapošljavanju i tržištu rada. Želi ih se tako osnažiti, unaprijediti njihov radni potencijal, ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti te rizike od siromaštva i socijalne isključenosti. S druge strane, želi se potaknuti socijalna uključenost i povećanje kvalitete života korisnika koji su mahom starije životne dobi.

Ovogodišnja inačica projekta „Zaželi 2 – Grad Kaštela“ traje osam mjeseci, a za njegovu provedbu osigurano je 741.600 kuna. Partneri u provedbi ovog projekta su, osim Grada Kaštela i Udruge Sv. Jeronim, kaštelanski područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad i Hrvatski zavod za zapošljavanje – područna služba Split.

Zaposleno 15 žena s područja Kaštela koje su pomagale čak 98 korisnika

Putem projekta zaposlilo se 15 žena s područja Kaštela, a svakoj od njih dodijeljeno je otprilike 6 korisnika koji su ili starije dobi ili u nekom drugom nepovoljnom položaju. Njihov zadatak bio je korisnike dva puta tjedno posjetiti i pri tom im pomoći u dostavi namirnica i lijekova, održavanju higijene prostora i osobne higijene, plaćanju računa, ali i biti tu kada je korisnicima samo trebalo društvo i čašica ugodnog razgovora. Korisnicima, kojih je bilo ukupno 98, podijeljeno je i 550 paketa higijenskih potrepština.

S obzirom na to da su s korisnicima provodile puno vremena, ne čudi da su neke od žena s korisnicima razvile i prijateljstva.

Planira se nastavak provedbe projekta u budućnosti

Glasnogovornica Ureda gradonačelnika Marija Vuković najavila je da će se Grad Kaštela na projekt prijavljivati i u budućnosti. Vladimir Pilepić, koji je koordinator ovog projekta, kaže da bi prijave na iduću inačicu projekta Zaželi trebale početi za otprilike mjesec dana. Pošto je projekt uspješno popunio prazninu koja se stvara zbog prevelikog obima posla Zavoda za socijalni rad na području Kaštela, dobra je vijest da će ova inačica projekta trajati tri godine, umjesto dosadašnjih 8 mjeseci.

– Kada se ovaj projekt počeo provoditi prije par godina, nama je kao djelatnicima Zavoda za socijalni rad uvelike olakšao rad sa strankama. Imamo ogroman broj starijih i nemoćnih korisnika te mi jednostavno nismo mogli svakodnevno biti na terenu. Zahvaljujući ovom projektu mi smo koliko-toliko sigurni da su starije osobe kojima treba pomoć zbrinute – kazala je Milena Tarabarić iz Zavoda za socijalni rad.

 

https://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/71961-kroz-projekt-zazeli-2-grad-kastela-zaposleno-15-zena-koje-su-pruzale-prijeko-potrebnu-pomoc-starijim-i-nemocnim-osobama

Be the first to comment

Leave a Reply