Završni koncert Glazbenih večeri kod svetog Jeronima uz violinu i orgulje

Festival „Glazbene večeri kod sv. Jeronima“ koji se već nekoliko godina u ljetnom periodu održava u Kaštel Gomilici, sinoć je ugostio ugledne glazbenike  Lauru Vajdon i Pavla Mašića. Zajedno su u župnoj crkvi održali pamtljiv koncert klasične glazbe koji je ujedno bio i završni koncert ovogodišnjeg festivala.

U mjesnoj crkvi u Gomilici sinoć se uz projekciju na otvorenom, održao koncert klasične glazbe na kojem su posjetitelji imali priliku slušati Lauru Vajdon na violini i Pavla Mašića na orguljama. Svirali su niz klasičnih glazbenih djela domaćih i stranih skladatelja.

Violinistica Laura Vadjon prva je hrvatska umjetnica na baroknoj violini te jedna od začetnica novih stilskih kretanja, kao i vodeće ime na području reprodukcije glazbe starih epoha u Hrvatskoj. Ujedno je i ravnateljica te koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla, a sinoć je zajedno s Mašićem izvela djela velikana glazbenog baroka i klasike.

Pavao Mašić hrvatski je čembalist i orguljaš, rodom iz Šibenika. Od 1999. godine glavni je orguljaš Crkve sv. Marka u Zagrebu, gdje surađuje s Oratorijskim zborom Cantores Sancti Marci. Docent je i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje predaje čembalo i basso continuo.

Mašić i Vadjon na koncertu su oduševili sve prisutne svojom tehnikom i lakoćom sviranja izrazito zahtjevnih glazbenih komada.
Na samom početku koncerta violinističko-orguljaški duo odsvirao je Lučićevu Fantaziju u c-molu nakon koje su Kaštelani odslušali Schmelzerovu Sonatu quarta, Duganove Versete u a, g i f-molu te C i Es-duru. Uslijedila je Cecchinijeve Sonata prima i Sonata settima, Castellova Sonata seconda te Klobučareva Intrada, pastorale e toccata. Na kraju koncerta odlučili su zasvirati Handelova Sonatu u D-duru, op.1 br. 13.

Koncert je organizirala udruga Sveti Jeronim uz Ministarstvo kulture Republike Hrvatske,Grad Kaštela i TZ Kaštela, a održao se u sklopu programa Kaštelanskog kulturnog ljeta. Ovim koncertom službeno je završen ovogodišnji festival „Glazbene večeri kod sv. Jeronima“ čije ponovno izdanje, pod umjetničkim ravnanjem Mislava Režića,  strpljivo čekamo do sljedeće godine.

 

Tekst i slike preuzete s http://www.kastela.org/novosti/kultura/48008-zavrsni-koncert-glazbenih-veceri-kod-svetog-jeronima-uz-violinu-i-orgulje

 

Be the first to comment

Leave a Reply